Home/Blog Hundene Valpekull Bruk/Hundesport

(FCI #297)


Border collien er en utpreget gjeterhund med aner som trolig stammer fra grensetraktene mellom England og Skottland, derfor tilnavnet «grensecollie» eller «collie fra grensetraktene». Som rase har den blitt svært populær på grunn av sin arbeidskapasitet og gode egenskaper som brukshund. Rasen regnes som verdens mest populære gjeterhund og brukshund, og er avlet ut i fra gjeteregenskaper.

Border collie er en middels stor, slank, smal og langstrakt hund med et forholdsvis smalt hode og delvis stående ører, men her varierer det noe fra individ til individ og det er tillatt. Pelsen er vanligvis langhåret, men kan også være semi-lang eller semi-kort. Fargen er vanligvis klassisk sort og hvit eller svart tricolor, men den kan også være brun og hvit, merle, blå, lilac, sobel, med og uten tan og muttled (prikker på det hvite). Det er mange ulike kominasjoner som en border collie kan få, men hvitt skal ikke dominere, ellers er de fleste farge kominasjoner tillatt.

Øynene kan variere fra mørk brune til amber eller lys blå. Rasen kan også av og til ha ett blått og ett brunt øye. De forskjellige kennelklubbene rundt om i verden har forskjellig syn på dette. Nesebrusken skal følge grunnfargen til pelsen i farge. En hund som for det meste er sort i pelsen, skal således ha helt sort nesebrusk.

De organisasjoner som registrerer og arbeider med Border Collie som brukshund, gjeterhund, setter ingen krav til utseende som pelsfarge, pelslengde, øyefarge, farge på nesebrusk, ørefasong og annet som ikke har betydning for bruksegenskapene. Her avles det kun på gjeteregenskaper, lynne og helse. Hundenes utseende, anatomi og fysikk blir dermed et resultat av hva som er hensiktsmessig for en hund som skal løpe mye og hardt i lengre perioder.


Så derfor er Border collien en meget energisk gjeterhund, men den har også et meget stort potensial som brukshund på et mer generelt grunnlag. Det være seg som narkotikahund, lavinehund og hjelpehund eller som brukshund i ulike former for hundesport, som agility, lydighet, rally-lydighet og flyball m.m. Rasen har en stor arbeidskapasitet og blir gjerne en svært god familiehund om den får tilstrekkelig utløp for sitt energiske lynne i en eller annen form.

Lynne og væremåte

Border collie er en hurtig, energisk og meget oppvakt hunderase som krever mye oppmerksomhet og mosjon for å trives. Den blir vanligvis regnet som en snill og tolerant familiehund, men den er også kjent for å ville gjete barn, syklister og biler. Border collie passer best i familier som er svært aktive selv, og som vet å gi hunden nok trening og massevis av oppgaver. Om den blir understimulert så aktiviserer den seg selv, og det ender med en destruktiv adferd. I slike tilfeller er det kjent at rasen kan ha en tendens til å ville «klype», noe som ofte skyldes en kombinasjon av rasens sterke gjeterdrift og manglende utløsning for energioverskudd.


Gjeterinstinktet er unikt for rasen. Instinktet er større enn kjønnsdriften som vil si at en border collie under gjeting av sau ikke har noe fokus på løpende tisper. Tispene selv har heller ikke tid til parring før gjeter jobben er gjort. Noen gjør sitt fornødene i farta også.

En del av gjeter instinktet er en stor iver og lyst til å samarbeide med handleren. Det kombinert med en rask oppfatnings evne og utholdenhet gjør denne rasen spesiell.

Temperament

Kort fortalt er en border collie energisk, våken, responderende og intelligent. Verken engstelig eller aggressiv.

Border collie er riktig nok en arbeidshund, men også en flott familiehund, hvis den lever i en familie med stor forståelse av rasen og dens behov. For den har et herlig gemytt, noe som betyr at den er alltid glad og klar til nye oppgaver, og blir aldri lei. Den elsker sin familie, og det er vanligvis ingen problemer med 'fremmede'. En border collie 'tenner' raskt, og skal være like rask til å slappe av igjen.

ARBEIDSOPPGAVER

Border collien elsker å jobbe med både fysiske og psykiske utfordringer - og det er behov for det.

Rasen er representert på de fleste typer hundesport f. Eks. Agility, spor og LP, dog dancing, freestyle m.m.

Border collien bryr seg ikke om den blir brukt på lavt eller høyt nivå - bare den gis anledning til å bruke seg selv. Med andre ord, en allsidig rase som har potensiale for det meste, og en drøm å jobbe med.


EKSTERIØR

Siden border collie er ansett som en brukshund er rasestandarden ganske bred i forhold til utseendet. Høyden er ca 53 cm for hanner og tisper noe mindre. Vekten er ca. 15 til 25 kg.


HELSE

Border collie er generelt en frisk rase og det sies at det skyldes at den er avlet p.g.a egenskaper og ikke eksteriør. Det er viktig at rasens helse opprettholdes, og da er øyenlysning, DNA tester og HD/AD fint å gjennomføre på avels individene. Riktig nok er ikke HD eller AD et krav.


BORDER COLLIENS HISTORIE


Man antar at rasen har oppstått i grensestrøkene mellom England og Skottland, trolig fra hunder som i generasjoner har vært en lokal landrase av collietype, men nøyaktig hvilke hunder som danner grunnlaget vet man ikke i dag. Det man hvet er at gjeterene tok hundene med seg i gjeterhund konkurranse og så foredlet de de beste egenskapene som man kan lese under.

  - Starten til gjeterhundprøvene/ konkuranssene begynte med at lokale gjetere kom sammen for å vise frem gjeterhundene sine.


Men det er  første når gjeterhundkonkurransen som ble gjennomført i Bala i 1873 at vi ser starten på utviklingen av rasen. Vinnerne av disse konkurransene ble veldig populære avlshunder, og gjeterne tok med tispene sine for å parre med disse hundene. Gjennom linjeavl og avl på spesifikke egenskaper begynner rasen å ta form som vi kjenner den i dag.

  -

Den første offisielle konkuranssen var i Bala - Nord Wales, 1873.
Den ble vunnet av en skotsk gjeter Mr. James Thompson med hunden Tweed.  

  -

Skottlands første gjeterhundkonk. ble avholdt tidlig i 1870 årene.
Den ble vunnet av James Gardner med hunden Spy.

  -

Gjeterhundkonk. avholdt i 1876 i Bynress, Northumerland ble vunnet av Adam Tefler.
Hans sønn Adam Tefler, er den berømte oppdretteren av Old Hemp 9 - border colliens far.

  -

ISDS - International Sheepdog Society, ble grunnlagt i 1906 av skotske gjeterhund entusiaster:
Dette er Storbrittanias og Irlands registrerings system for working border collies.

  -

Det første engelske mesterskapet ble vunnet av Ernest Prietly med hunden Moss 233.

  -  
OLD HEMP


Ble født i september 1893 og døde i mai 1901.
Han ble oppdrettet av Adam Tefler, fra gode naturlige arbeidslinjer.


Viktigheten av «eye» ser vi videre i den hunden som regnes som Border Colliens far Old Hemp ISDS 9.


Hans far var Roy, en trefarget hannhund som jobbet oppreist, fritt i bevegelsene og med lite eller ingen «eye».

Hans mor var Meg, en liten tispe som var nesten helt svart, hun hadde mye «eye» og mye stil. Deres beste egenskaper ble forent i Old Hemp, og han ble viden kjent som en spesielt god hund. En hund som instinktivt visste hva han skulle gjøre, omtrent uten å måtte trenes.

Han hadde en styrke og ro som få hadde sett før. Dette førte til at sauen han jobbet med ble mindre stresset og arbeidet gikk lettere. Dette imponerte gjeterne, og han ble meget populær som avlshund og fikk veldig mange avkom, som også arbeidet som han. Hans linje kan spores tilbake til de fleste champions gjennom tidene helt frem til idag.


Hemp var et naturtalent. Han jobbet med sauen på en måte som gjorde at de hadde både respekt og tillit til ham. Han var en virkelig kvalitetshund. Gjetere ble veldig imponert over ham, og brukte han på tispene sine.
De fleste fra avkommet fikk sin fars måte å jobbe på. Disse linjene ble meget populære da gjeterene oppdaget at denne måten å jobbe på skapte mindre stress i saueflokkene sine.
Hvis du går tilbake på linjene til border collier i dag, vil du finne linjene til Old Hemp hos de alle!
Det er derfor han blir kalt - border colliens far.


Legender og andre kjente border collier:


Wiston Cap 31154
- Int.Supreme Champion 1965
- Int.Sheperds Champion 1966
- Scottish driving champion 1969Magiske ord! De som ikke kjenner dette navnet er ikke riktige border collie kjennere. Wiston Cap er den mest populære og brukte avlshunden noen sinne.
En fantastisk gjeterhund. Wiston Cap har avlet 3 Supreme Champions og er bestefar til 3 andre. Han er en legende som vil bli husket for evig tid i border colliens historie. Mange kaller ham "Den moderne border colliens far".
Bosworth Coon 34186
-Int.Supreme Champion 1968
-Int.Farmers Champion 1969
-English Nat. Champion 1969
-English Farmers Champion 1969
-Int. Agregate Champion 1969
-English Agregate Champion 1968 & 1969En gang beskrevet som "One in a Million".
Den mest suksessfulle prøvehunden fra Sør England. Representerte England ved 4 anledninger, og vant
The Int.Supreme Championship i 1968. Bosworth Coon var en sterk arbeidshund og var også en populær avlshund. Mange av hans avkom ble topp kvalitets hunder.

Juno 618
Denne lille hannen fant vi under National Champions.
Juno er Welsh National Champion fra 1925.
Han må være et bevis på at det ikke er størrelsen og utseende det kommer an på..

 

 Wisp 161487
-Int.Supreme Champion 1989 & 1992
-Int.Sheperds Champion 1992
-Int.Agregate Champion 1989 & 1992
-Scottish Agregate Champion 1989
-Scottish Nat.Champion 1992
-Scottish Sheperds Champion 1989, 1991 & 1992
-Scottish Agregate Champion 1992Er en av de få hundene som har vunnet Int. Supreme Championship 2 ganger.
Wisp er en stor og kraftig hund. Han er arbeidsvillig og ikke redd for noenting. Hans rolige, flytende bevegelser er et syn. Han er full av liv og elsker oppmerksomhet.
Wisp vil du finne i mange av de norske border colliene. De mest kjente vil du finne i Oddbjørn Kaasa's kull med import tispen Tina 05571/91. Der er det mange kjente navn som bla. Lorden 05636/91og Cindy 05641/91.
Flere av deres avkom er nå ledende både innen gjeterhundkonk. og som avlshunder.

Pip 124578
- Irish Nat. Champion 1984, 1988 & 1989
- Reserve Int. Supreme Champion 1984
- Int. Driving Champion 1988
- Irish Driving Champion 1988
- Irish Nat. Brace Champion 1989Er en av de mest suksessfulle hundene som kommer i fra Irland.
Pip var en veldig liten hund, og folk lo av ham den første gangen de så ham.
Han viste fort at han var en klassehund. Med hans kalde hode taklet han all slags sau.
Pip hadde også stor suksse i "Champion of the Champions". Denne konkuranssen vant han hele 6 ganger!
Pip overlevde 2 alvorlige ulykker. Den ene hvor han ble overkjørt av en traktor, og den andre hvor han fikk slått hoften ut av ledd. Den 3. ulykken viste seg å bli fatal. Pip døde 14.5 år gammel når han ble påkjørt av en bil.
Pip har avlet mange gode avkom, og var en populær avlshund.
Bwlch Taff 113243
- Welsh Nat. Champion 1980 & 1981
- Welsh Farmer Champion 1981En meget kjent og populær avlshund, som du vil finne i mange av de norske border colliene som er tatt inn fra Wales. Den meget kjente Glyn Jones fra Wales var oppdretter og fører til Bwlch Taff.
Bwlc Taff har Wiston Cap inne på sin stamtavle flere steder.

Dryden Joe 104626
- Scottish Nat. Champion 1986
- Scottish Sheperds Champion 1979Joes naturlige sans for sauer og arbeidsvillighet var hans to sterkeste sider.
Han var en fantastisk hund, og dette er hva hans eier sier om han;
"Han var en flott arbeidskamerat og var alltid der når jeg trengte ham. Han har vært det beste som noensinne har skjedd meg, Det har vært en ære og ha eid ham".

Ben 129820
- Welsh Nat. Farmer Champion 1985
- Wels Nat. Driver Champion 1987Ben var en intelligent hund.helt fra starten av hadde han en flott og naturlig utgang. Ettersom selvtilliten og erfaringen kom ble han vanskelig å få stoppet når han var kommet rundt sauen. Men han hadde et naturlig instinkt og evne til å drive sauene på rett linje - uavhengig om det var 5 eller 100 sau. Med denne egenskapen brukte han mindre krefter på å komme med sauene, og var derfor en hund som holdt ut lenge.
Bwlch Hemp 201604
- Welsh National Team MemberBwlch Hemp er sønn av Ben (over). Han er far til bla Moel Nap (J.Knive), Moel Sam (T.Ulstein)og Moel Hugo (Somollis Kennel) - tispen som er mor til disse er Dolwen Fan.
Bwlch Hemp har fått mang en beundrer, ikke bare for hans flotte utseende men også for hans intesitet når han jobber.

Sweep 198150
-English National Team Member 1996Sweep er en utrolig inteligent border collie. Han har evnen til å tenke selv og jobbe på egenhånd.
Sweep har en fantastisk utgang. Han takler hva som helst av sau og har fullstendig kontroll.
Han er sterk og flytter på sauen uten for mye flanking. Sweep er en perfeksjonist når han jobber.
Han har vært en meget populær avlshund i England, og har nå blitt solgt til USA hvor han gjør nytte i avlen.