Home/Blog Hundene Valpekull Bruk/Hundesport

Flyball (International Flyball Racing) er en ny form for hundesport som er i ferd med å spre seg over hele verden, herunder også til Norge. Sporten ble oppfunnet på slutten av 1970-tallet av en amerikaner med det tysk-klingende navnet Herbert Wagner. Flyball er en «actionfylt» sport som fenger både hund og eier.

Kort fortalt er flyball en hurtigløpskonkurranse som omhandler fire høydehindre (høyden avgjøres etter fastsatte regler på basis av størrelsen på den minste hunden som deltar) og en tennisballholder med utløser på motsatt side. Det monteres 2 parallelle baner, slik at 2 lag kan konkurrere samtidig. Det kan konkurreres i flyball både inne og ute.

Banen

banen skal være 51 fot (15,54 m) lang og ha fire hindre på rekke og tennisballholderen i enden. Det første hindret skal så 6 fot (182 cm) fra startlinjen, mens de resterende hindrene skal stå med en avstand av 10 fot (305 cm), hvilket gir en avstand fra siste hinder til tennisballholderen på 4,57 m. Høyden på hvert hinder skal være 10,2 cm under høyden på den minste hunden på laget.

Konkurranse og trening

Hundene løper i team á fire hunder, en av gangen. Det er om å gjøre på raskest mulig måte å ta se over de fire hindrene og utløse tennisballen og bringe denne tilbake til startlinjen, over de samme fire hindrene. Mister hunden ballen før mållinjen noteres feil. Idet hund og ball passerer mål starter neste hund. Det laget som feilfritt først blir ferdig vinner.


Flyball krever god fysikk og stor hurtighet om man ønsker å oppnå topp resultater. Sporten er allikevel både morsom og spennende for både hund og eier, selv om man ikke skulle ha slike ambisjoner. Trening må imidlertid til.

I flyball kan både store og små hunder delta, men de bør være godt trent.

Hunder

Selv om flyball nok passer bedre for små og mellomstore raser, kan både store og såkalte "toyhunder" delta. I så måte var en chihuahua nylig med på et amerikansk topplag. I og med at høyden på hindrene bestemmes individuelt for hvert lag, ut i fra den minste hunden på laget, er det å ha små, mellomstore eller store hunder på laget en del av taktikken hvert lage må bestemme seg for.

OSLO Hundeskole

Har treninger og kurs. LINKVår Connie NO58400/12 sin far Colin Ace ble norgesmester i sitt team i flyball i 2011