Home/Blog Hundene Valpekull Bruk/Hundesport

OM OSS

Vi er et ektepar som opprinnelig er i fra Bergen. Som nå bor i Aremark i Østfold fylke siden 2012. Her bor vi et lite rødt hus med 2,2 mål hage og et stort anneks med hundegård hvor hundene bor, men de er kun der i perioder for rett som det er tar vi de inn i huset  og da får de ekstra med kos og oppmerksomhet. Om sommeren bor vi og hundene mer eller mindre ute, og så snart annledningen byr seg går vi lange turer i skog, mark og bestiger de fjellene som er i Østfold. Vi trener også hundene i konkurranse og i gjeting er det kun på hobby basis. Vi har oppdrett på Indiske løpender og noen av hundene samler og gjeter dem i korte økter når de skal inn i garden sin. Ellers går fuglene løs og gjødsler både bærbusker, epletrær og tomatplanter etc.når de gresser rundt på eiendommen.

Litt om bakgrunnen: På Jan sin far side er de opprinnelig fra Moss, og hans far tok ingeniør utdannelsen sin i Bergen der han giftet seg. På mor siden var det en onkel som drev sauegård og hadde en bi inntekt ved å kjøre ut fyringsolje. Hans beste trofaste hund var en border collie tispe som fulgte han over alt der han gikk. Så da vi kom til at vi skulle skaffe oss hund for å bli aktive turgåere, ble det Jan som tok avgjørelsen på at det måtte bli en border collie slik onkelen hans hadde hatt. Det ble vår første hund sammen, Rikke. Det skjedde en tyv parring på Austevoll uten for Bergen der henne far ”Dennis” hadde samlet inn vill sauene på øya. Så tok han så en avstikker inn i hagen til et ektepar med en løpen tispe. Slik ble Rikke til. Hun hadde derfor ikke stamtavle, men pytt, pytt hva spilte det for en rolle da vi skulle kun ha en turvenn.

Vi flyttet så til Sarpsborg i 2007 og da begynte Inger Lise å trene Rikke i lydighet og agility på hobby basis. Vi ble begge imponert hvor lett hun tok det. Så bestemte Inger Lise seg for å melde seg inn i en hundeklubb for å trene henne, men uten stamtavle på det tidspunkt det ikke var åpnet for NOX registeret, så måtte man glemme det. Derfor ble Hemp kjøpt og den første hunden med stamtavle.

Meg vår andre hund med stamtavle ble kjøpt i januar 2010 og interessen for gjeting blomstret. Det ble trening både i gjeting, agility og lydighet. Vi håpet ihvertfall at Meg kunne ta gjeter prøven. Men mens vi var oppe i Stryn på gjeter kurs, der man kunne ta gjeter prøven, viste det seg at Jan måtte opereres. Så det ble med kurset. Så viste det seg at Hemp ble rønket C med lav HD indeks, og vi gav opp tanken om et valpekull med de to sammen. Men vi fant en flott kl 3 gjeterhund av god avstamning til Meg, og der hadde vi startet på vårt border collie oppdrett. Hovedtanken er å ha border collie hunder med gode og kjente gjeterlinjer som samtidig er allside brukshunder. Noen får ”av knapp”, mens andre er litt mer aktive med guts. Men alle har godt gemytt og er fine aktive familiehunder som selvfølgelig må bli brukt til noe.

Og som det er i et oppdrett så har vi som andre oppdrettere både gleder og sorger, men det viktigste er at en lærer av uheldige valg og prøver så godt man kan å forbedre oss på valgene vi tar. Men så glad vi er når hunder/valper som vi har solgt har fått gode helse resultater og gode resultater på prover de har  deltatt på.